ELEMENTEN KENNIS VAN ORTOFON

ORTOFON

Het Deense Ortofon heeft de wortels in firma Electrical Phono Film Company die in 1918 door Axel Petersen en Arnold Poulsen is gesticht. Het doel was de ontwikkeling van ‘s werelds eerste geluidssynchronisatie systeem voor film. In de oorlogsperiode worden voornamelijk microfoons, dynamische compressors, oscillografen, optische instrumenten en accessoires ontwikkeld. In 1946 produceert de firma die inmiddels Fonofilm Industri A/S is gedoopt de eerste mono snijkop voor de grammofoonindustrie. In 1948 ziet het eerste Moving Coil element het levenslicht met karakteristieken die passen bij de kwaliteit van de snijkop. In 1951 ontstaat onder Fonofilm Industri A/S uiteindelijk Ortofon. Met het Griekse “orto” dat staat voor “correct” en “fon” dat staat voor “geluid” is de naam verklaard. In 1957 maakt Ortofon de stap van mono naar stereo en ontwikkelt de stereo snijkop. In de periode ‘57 tot ‘59 worden de legendarische SPU (Stereo Pick-Up) elementen gefabriceerd. Tot op heden is Ortofon niet gestopt met het afleveren van wereldvermaarde elementen.
Alle afleveringen zijn Engelstalig.

Intro video

Leif Johannsen, Ortofon’s Chief Officer Acoustics and Research, neemt u mee op een reis door het cartridge ontwerp. In deze video serie leert u alles over:

  1. Hoe werkt een cartridge?
  2. Welke technologieën gebruiken we in onze cartridges?
  3. Welke materialen zitten er in een cartridge?
  4. Welke soorten naalden zijn er en wat zijn de verschillen?

Hoofdstuk 1

Cartridge Principes – Hoe werkt een phonocartridge?
In deze video laat Leif Johannsen u kennismaken met twee belangrijke cartridge-principes: Moving Magnet en Moving Coil. Beide principes hebben voordelen en openen verschillende mogelijkheden voor het ontwerp van de cartridge, waaronder het gebruik van materiaal, de implementatie van technologieën en de keuze van styli. U leert hoe de twee systemen verschillend werken, hoe de muziek vanuit de groef wordt geleid en door de cartridge stroomt, en hoe elk principe anders werkt.

Hoofdstuk 2

Cartridgetechnologieën – Wat zijn cartridgetechnologieën?

In deze video leert u over vier cartridge technologieën, hoe ze werken en hoe ze de luisterervaring kunnen verbeteren. Leif Johannsen, Ortofon’s Chief Officer of Acoustics and Research, neemt u mee door de fysica, en u krijgt alles te horen over:

Split Pole Pins, dat gaat over magnetica, en hoe het verlies van energie en daardoor het verlies van het muzikale signaal te verminderen.

Selective Lazer Melting, dat gaat over het maken van huizen zonder ongewenste trillingen.

Field Stabilizing Element, dat gaat over het verbeteren van de eigenschappen van het magnetische veld in de bewegende spoelen en, tenslotte

Wide Range Damping, waarbij het gaat om het verbeteren van de eigenschappen van het rubberen ophangsysteem in de cartridge.

Tekst en video’s van importeur Ortofon: hnny.nl