Ziggo stopt met FM Radio

ZIGGO IS GESTOPT MET FM-RADIO

Ziggo is gestopt met uitzenden van FM Radio via een kabel aansluiting. FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!

Maar… hoe erg is dat er geen FM Radio meer is?

Het zat er natuurlijk aan te komen, alleen Ziggo durfde nog steeds geen datum te noemen. Maar hoe erg is het dat Ziggo met analoge FM radio stopt? Want wilt u ook weer terug naar analoge televisie met 3 kanalen? Nee, natuurlijk niet! De techniek vordert en nu is de radio aan de beurt. Geen storende, ruisende zenders meer, betere geluidskwaliteit* met CD weergave of straks nog beter met 24bit studio kwaliteit en inmiddels een enorm aanbod van zenders voor iedereen wat wils!
* Voor de techneut: wist u dat FM niet verder kon dan 15Khz met een maximale dynamiek van 50db?

DAB+ Radio de FM vervanger?

Nou nee! In ieder geval voorlopig niet voor in huis als je in West-Friesland woont! DAB+ Radio is voorlopig bedoeld voor een portable radio in de tuin, op de boot, in de caravan of in de auto. DAB+ wordt uitgezonden met een zender. U heeft dus net als vroeger, een antenne hiervoor nodig. De ontvangst van DAB+ gaat dus matig als de radio in huis staat en u met een draadje wilt ontvangen. De uitrol van DAB+ in Nederland loopt hopeloos achter! In 2017 zou heel Nederland DAB+ moeten hebben. Dit is nog steeds niet gerealiseerd. De grote steden zijn redelijk voorzien, maar in dunner bevolkte gebieden en op de eilanden valt er nog niets te ontvangen. Ook het zenderaanbod is minimaal, op dit moment 33 nationale zenders en 30 lokale zenders! (november 2021) Overigens denken sommigen dat Ziggo DAB+ gaat uitzenden op uw kabel aansluiting… Maar dit kan technische helemaal niet, Ziggo heeft ook niets te maken met DAB+. Ziggo en anderen digitale TV aanbieders hebben als alternatief natuurlijk ook radio aanbod via hun digitale TV ontvangers.

Kwaliteit van DAB+

Als u dacht dat DAB+ de allernieuwste techniek heeft, dan heeft u het mis. DAB bestaat al meer dan 17 jaar! Maar omdat deze eerste kwaliteit erbarmelijk slecht was heeft Nederland in 2013 gekozen voor de verbeterde DAB+ variant. Deze kwaliteit was toen veel beter, maar komt ook niet verder dan MP3 kwaliteit die vergelijkbaar is met één tiende van CD kwaliteit. Overigens is dit voor heel veel luisteraars voldoende, maar dit laat niet het volledige spectrum horen van de oorspronkelijke opname. DAB+ kwaliteit kan ook niet meer “geüpgraded” worden, want deze standaard is vastgelegd.

Is internet radio dan wel de redder?

Jazeker, internet radio heeft niet alle nadelen wat hierboven vermeld is. De weergave kwaliteit wordt bepaald door de zenders zelf. Zij kunnen vanuit budget overwegingen lage kwaliteit uitzenden maar ook voor CD kwaliteit kiezen met het volledige spectrum van 20 – 20Khz met een dynamiek van minimaal 80db! Verder heeft internet radio geen 30 zenders maar meer dan 30.000 stations! Dus voor iedereen is er een zender die in een behoefte voorziet. Aangezien vrijwel iedereen thuis internet heeft is er geen antenne nodig. De internet radio aansluiten op uw (Wifi) internet aansluiting en van muziek genieten. Ook met uw mobiel via 3G/4G/5G kunt u prima naar internet stations luisteren. Hou dan wel uw internet bundel in de gaten!

Heeft internet radio ook nadelen?

Net als elk apparaat zijn er ook nadelen. U moet namelijk een heel stabiele internet aansluiting hebben. Dat bereikt u het beste om uw internet radio met een netwerkkabel of via Powerline Adapters (netwerk via uw stopcontact) te verbinden. Via Wifi kan natuurlijk ook, maar dit kwetsbaar en dus is minder betrouwbaar.

Dus ik moet een nieuwe radio?

Ja, de FM Radio is niet meer bruikbaar zonder antenne. Er zijn inmiddels honderden producten aanwezig die internet radio aan boord hebben. Dit noemen we echter geen tuner of radio meer! De meest gebruikte naam hiervoor is een “muziek streamer, audio streamer of streaming player”. Dit kan een los apparaat zijn of ingebouwd in een versterker, receiver of compleet met luidspreker. Wij hebben een zeer groot aanbod in kwaliteit streaming producten die voorzien zijn van internet radio. Een aantal van deze producten vind u HIER.

De geschiedenis en de toekomst van internet radio

Vroeger zou geen enkele zichzelf respecterende hifi-liefhebber het zonder een FM-tuner hebben moeten stellen om stereo-uitzendingen van goede kwaliteit te kunnen ontvangen. Toen internetradio werd geïntroduceerd, stelden de traditionele radiostations hun uitzendingen snel beschikbaar, hoewel de aanvankelijke kwaliteit vaak slecht was.

Tegenwoordig is er nauwelijks nog een radiozender van betekenis in de wereld te vinden die niet op internet aanwezig is en een bijna onvoorstelbare rijkdom aan nieuws, praatprogramma’s, drama en muziek te bieden heeft.

Internet radiokanalen hebben de keuze voor luisteraars verruimd, vaak met gespecialiseerde inhoud die niet te vinden is in de reguliere omroepwereld. Goedkope en gratis software voor het uitzenden van internetradio heeft individuele personen en kleine organisaties in staat gesteld aanwezig te zijn op internetradio, waardoor de diversiteit van het beschikbare materiaal nog is toegenomen.

Kwaliteit van internetradio

In de begindagen van internetradio, toen alleen inbelverbindingen beschikbaar waren, hadden de uitzendingen een beperkte bandbreedte. Maar nu breedband, 4G en 5G voor mobiele telefonie de norm zijn geworden, gaan de omroepen steeds beter hun best doen: MP3- en AAC-streams van 256-320 kbps zijn nu algemeen beschikbaar. Dit steekt gunstig af bij de Standard Quality streaming van diensten als Spotify en Apple Music.

CD kwaliteit internetradio d.m.v. FLAC*

Door de voortdurende ontwikkelingen wordt internet steeds goedkoper en sneller.  Hierdoor zullen ook de radiostations steeds hogere kwaliteit streams aanbieden om meer luisteraars aan zich te binden. Een mooi voorbeeld is Radio Paradise.
Radio Paradise is een door luisteraars ondersteund station met een eclectische, reclamevrije mix van nummers waar je ‘moderne en klassieke rock, wereldmuziek, elektronica en zelfs een beetje klassiek en jazz hoort’. Het station streamt in een reeks kwaliteiten van zeer zuinige 24kbps tot zeer hoge studio kwaliteit van 24bit MQA streams!

Maar, voor de kritische luisteraar is er ook lossless FLAC van CD-kwaliteit die via hun speciale iOS- en Android-apps gratis te downloaden zijn. Naast deze apps streamt Radio Paradise nu ook zijn originele muziekmix, een Mellow Mix, Rock Mix en een World/Eclectic Mix als FLAC streams die kunnen worden beluisterd met een audiospeler die op uw computer is geïnstalleerd.

* FLAC lijkt op een MP3 File, maar dan zonder enig verlies, dit noemt men ook wel “Lossless”. Een FLAC File heeft géén beperking en kan dus zelfs beter dan CD kwaliteit weergeven. Ook heeft een FLAC File alle artiest en album info, compleet met afbeeldingen. De afkorting van FLAC komt van: Free Lossless Audio Codec.

Ik heb geen internet, smartphone of tablet!

U kunt ook radio beluisteren via uw Ziggo Nextbox, Mediabox XL, of via uw Televisie als deze is voorzien van een (Ci+) Smartcard. Deze producten kunt u meestal aansluiten op uw bestaande versterker, receiver of soundbar. De benodigde kabels en advies kunnen wij voor u verzorgen. Maar vindt u dit onhandig omdat de televisie dan altijd aan moet staan of het lastig is om radiozenders te kiezen, dan kunt u een losse (DVB-C) radio kastje van Humax bij Ziggo aanschaffen. Dit kastje sluit u aan op dezelfde antennekabel als uw TV met behulp van een splitter.