APPLE CLASSICAL MUSIC

Het Amerikaanse Apple heeft de nieuwe streaming-dienst Apple Music Classical gelanceerd. De nieuwe streaming-dienst krijgt een nieuwe app en zet klassieke muziek centraal. Vanaf de lancering zal een deel van de catalogus beschikbaar zijn in een hoge resolutie en zelfs in Dolby Atmos. Huidige Apple Music-abonnees hoeven niet extra te betalen.

Apple Music Classical

Streaming-diensten kunnen een hele grote catalogus hebben, maar deze catalogus bevat vooral popmuziek (in al zijn varianten van easy listening tot heavy metal) en jazzmuziek. Klassieke muziek lijkt bij de grote streaming-diensten een beetje een ondergeschoven kindje. Tot circa anderhalf jaar geleden was er een op klassieke muziek gespecialiseerde streaming-dienst genaamd Primephonic, maar deze streaming-dienst is door het Amerikaanse Apple in de zomer van 2021 overgenomen. Deze overname had natuurlijk niets met liefdadigheid te maken en sinds de overname van Primephonic heeft de wereld geduldig gewacht op de uitwerking van Apple’s plannen m.b.t. het aanbieden van klassieke muziek. Thans is het dan zover, d.w.z. dat Apple Classical Music vanaf 28 maart a.s. beschikbaar zal zijn.

Volgens de App Store, is de nieuwe Apple Music Classical speciaal voor klassieke muziek ontworpen en zal de dienst beschikbaar zijn voor huidige abonnees van Apple Music. Volgens Apple heeft de klassieke muziekbibliotheek al meer dan vijf miljoen nummers (een aanvulling op de met meer dan 100 miljoen nummers gevulde catalogus van Apple Music) en zal de collectie muziekstukken bevatten die beschikbaar zijn in een resolutie tot 24-bit/192 kHz Hi-Res Lossless-kwaliteit en ook in ruimtelijke audio met Dolby Atmos.

De bijbehorende gratis app, die het mogelijk moet maken om te zoeken op componist, dirigent, orkest, solist en andere criteria typisch voor klassieke muziek, kan al worden besteld, d.w.z. dat de app vanaf 28 maart a.s. automatisch op een iPhone wordt gezet. De app werkt naast elk bestaand Apple Music-abonnement. Helaas is er nog geen ondersteuning voor Android-gebruikers aangekondigd, maar het ligt voor de hand dat Apple de streaming-dienst later ook geschikt zal maken voor gebruik met een Android-apparaat.

Apple belooft dat de nieuwe app het voor beginners gemakkelijk maakt om kennis te maken met het genre dankzij honderden Essentials-afspeellijsten, verhelderende biografieën van componisten, diepgaande gidsen voor veel sleutelwerken en intuïtieve bladerfuncties. Apple belooft ook nauwkeurige metadata waarvan elke toegewijde digitale muziekfan zal weten dat deze cruciaal zijn voor je muziekbibliotheek.

Apple’s eerdere overname van het in Nederland gevestigde Primephonic zou daarbij moeten helpen. Primephonic werd beschouwd als ‘s werelds grootste gespecialiseerde bibliotheek met klassieke muziek. Vlak voordat Primephonic stopte, voegde de service hi-res streaming toe aan zijn aanbod en bestond de catalogus naar eigen zeggen uit meer dan 3,5 miljoen klassieke nummers van 170.000 artiesten op bijna 230.000 albums en 2.400 labels.

De app werkt op Apple-apparaten met iOS 15.4 en hoger. De nieuwe app voor klassieke muziek lijkt niet beschikbaar te komen als een afzonderlijke betaalde app of betaalde streaming-dienst. Het lijkt er dan ook op dat een gebruiker een abonnement moet hebben op Apple Music, maar misschien worden klassieke muziek enerzijds en popmuziek en jazzmuziek anderzijds straks los van elkaar aangeboden.

[Overgenomen van hifi.nl]